Per juni 2024 gaat de proeftuin in drie Groninger gemeenten van start. Dit zijn de gemeenten Westerwolde, Westerkwartier en Groningen. Op basis van wat we in deze drie gemeenten leren, ontwikkelen we de kind- en gezinsbescherming in de hele regio Groningen. Dit doen we met tien Groninger gemeenten, Veilig Thuis, Jeugdbescherming Noord, William Schrikker Stichting en het Leger des Heils.

In Groningen stellen we het huishouden centraal. Voor het juiste perspectief betrekken wij in de hele lijn ervaringsdeskundigen. Wij willen voor ieder huishouden een vast gezicht vanuit het lokale team. Wij willen samenwerken in een netwerk van professionals. Door samen te werken als team, kan expertise worden toegevoegd wanneer dat nodig is. Hoe dat moet, gaan we leren. Want in 2026 zullen we klaar moeten staan voor het Toekomstscenario. 

Het Toekomstscenario Kind -en Gezinsbescherming draagt bij aan het tijdig bieden van passende hulp en bescherming. Het doel is om in huishoudens die te maken hebben met een bedreiging van een gezonde en veilige thuissituatie, deze bedreiging zo vroeg mogelijk weg te nemen. We steunen het huishouden, om de eigen kracht en die van het informele netwerk te ontwikkelen. We versterken het huishouden, zodat het zo snel mogelijk weer zelfstandig verder kan.