Nieuwsbericht

Blog - ‘Wie hebben er voor jouw wortels gezorgd?

Profielfoto van Leonie Broek
6 juni 2024 | 2 minuten lezen

Op deze zonnige tweede kennismakingsdag, zijn we wederom in ‘t Clockhuis in Haren. Marit, van Jimwerkt!, neemt ons enthousiast mee in de visie van circulaire zorg. We starten buiten, op foute jaren ‘90 muziek, met een oefening. Die eindigt met een vraag. “Wie hebben er voor jouw wortels gezorgd?” Hierin zit meteen het thema van vandaag. 

Vanuit mijn ervaring als jeugdzorgwerker en casusregisseur, merk ik dat het vaak lastig is om het netwerk goed te betrekken. Het is al een behoorlijke klus om het netwerk goed in beeld te krijgen en vervolgens is het een hele toer om ze ook nog goed mee te nemen in het proces. Niet in de laatste plaats door de aannames die we doen over de mensen om het huishouden heen. Want hoe beoordeel je of iemand tot steun is en dus bijdraagt aan een sterker netwerk? Daarom ben ik extra nieuwsgierig naar de inzichten deze dag gaat brengen. Want hoe gaan we daar aandacht aan geven in de proeftuin? 

Wat we anders willen doen in Toekomstscenario, is duurzaam samenwerken met het huishouden. Momenteel doen we allemaal ons best om zo goed mogelijk hulp in te zetten op basis van onze kennis over theorie en methoden. Van daaruit willen we invloed uitoefenen op de context van het huishouden. Op basis van de huidige wetenschappelijke ontwikkelingen is dat opmerkelijk. Het blijkt namelijk dat 87% van het succes op een duurzame verandering voortkomt uit die context en slechts 1% van wordt verklaard op basis van de gebruikte methodiek. 

De visie van het positioneren van een JIM (jouw ingebrachte mentor) gaat juist om het betrekken van de context. Wat nu als die context in jouw ogen, juist onderdeel is van het probleem? Hoe kun je omgaan met een deel van de omgeving van het huishouden dat niet steunend is? Het pleidooi van Marit is helder. ‘Je weet dat je te maken hebt met de context van het huishouden. 

Je kan beter vertragen en hier zicht op krijgen, dan dit deel ervan willen ontlopen’. Het in positie brengen van het netwerk, zorgt voor het verplaatsen van de focus. Dat zorgt voor de duurzame verandering die we wensen, vooral wanneer het gaat om een onveilige situatie. We kunnen een persoon wel uit zijn netwerk halen, maar we halen het netwerk niet uit de persoon. 

We hebben altijd te dealen met de context van het huishouden. Voor een duurzaam resultaat moeten we daar mee samenwerken. Dit was weer een ontzettend mooie manier om elkaar beter te leren kennen. Bovendien was het erg leerzaam. Het laat ons het nut zien om te vertragen waar het kan, zodat hulp op een duurzame manier kan worden ingezet. 
Dat is uiteindelijk wat we graag willen: de huishoudens echt duurzaam verder brengen. Met veel vertrouwen kijk ik uit naar de start van de proeftuin. We gaan met ontzettend gemotiveerde collega’s deze reis aan. Ik heb er zin in!